od stu lat patrzymy
w przyszłość
i finansujemy
rozwój rolnictwa
100 lat tradycji
Poznaj kluczowe momenty w naszej 100-letniej historii obecności na rynku rolnym w Polsce – od powstania Państwowego Banku Rolnego w 1919 r. do pojawienie się w 2019 r. BNP Paribas Bank Polska ze specjalnym sub‑brandem dedykowanym do obsługi rolników i przetwórców - BNP Paribas Food & Agro.
POLSKI PAŃSTWOWY BANK ROLNY
Powołano dekretem naczelnika państwa marszałka Józefa Piłsudskiego 5 lutego1919 r. (poniżej budynek pierwszej siedziby banku, który zbudowano w Warszawie w 1927 r. i który istnieje do dziś).


PAŃSTWOWY BANK ROLNY
Pierwsza zmiana nazwy banku nastąpiła 10 czerwca 1921 r.

BANK ROLNY
Utworzono jako następcę Państwowego Banku Rolnego, którego likwidacją zajmował się od 1948 r.
BANK GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
Powstał w wyniku połączenia Centralnego Związku Spółdzielni Oszczędnościowo-Pożyczkowych i Banku Rolnego.


BGŻ S.A.
Bank przekształcono w spółkę akcyjną. W tym samym roku bank rozpoczął współpracę z ARiMR w zakresie kredytów z dopłatami do oprocentowania.
NOWI AKCJONARIUSZE
Do grona akcjonariuszy dołączają Rabobank i Europejski Bank Odbudowy i Rozwoju.
DEBIUT NA GPW


BANK BGŻ BNP PARIBAS
30 kwietnia połączenie z BNP Paribas Bank Polska S.A. i zmiana nazwy na Bank BGŻ BNP Paribas S.A.
BNP PARIBAS
1 kwietnia zmiana nazwy na BNP Paribas Bank Polska S.A.
Dla wyróżnienia produktów i usług dedykowanych klientom z segmentu agrobiznesu powstała submarka BNP Paribas Food&Agro.
kiedyś i dziś
Już od 100 lat finansujemy polskie rolnictwo i polski sektor spożywczy. Wierzymy, że te 100 lat tradycji tworzy mocne fundamenty. Z globalnym wsparciem BNP Paribas i najbardziej aktualną wiedzą o szansach polskich rolników i przetwórców śmiało patrzymy w przyszłość. Naszą wspólną przyszłość.
Informacje
o jubileuszu
Dowiedz się, jakie wydarzenia towarzyszą jubileuszowi 100-lecia naszej obecności na rynku rolnym oraz sprawdź, co napisano na nasz temat.
Agronomist
Przyszłość to narzędzia wspierające zarządzanie gospodarstwem i ułatwiające planowanie inwestycji. Poznaj nasz nowoczesny portal dla rolników i przetwórców. Wejdź na agronomist.pl
![]() |
Co oferujemy?
|
Konkursy
Wspierając rolnictwo, wspieramy różne inicjatywy o tematyce agro.
Zapoznaj się z konkursami, które organizujemy.
-
Konkurs na najlepszą pracę magisterską i licencjacką
Poznaj laureatów
-
Konkurs Rolnictwo
Wczoraj i DziśPoznaj laureatów
-
Konkurs Małe wielkie zmiany
Wkrótce więcej informacji
Czy wiesz, że
Poznaj ciekawostki na temat rynku rolno-spożywczego w Polsce. Podzieliliśmy je na dane pochodzące z okresu tuż po odzyskaniu niepodległości* oraz na informacje o współczesnym rynku.
*Dane z międzywojnia pochodzą z Rocznika Statystyki Rzeczypospolitej Polskiej 1923 r. oraz z badań budżetów rodzin robotniczych z 1927 r.
-
Kiedyś
Wydatki na żywność stanowiły prawie 60% wydatków ogółem
W 1927 r. przeciętnie rodzina robotnicza liczyła 4,94 osób. Dla porównania średnia liczba osób w gospodarstwach domowych pracowników w 2017 r. wyniosła 3,09.
W 1927 r. w rodzinach robotniczych wydatki na zakup żywności stanowiły 59,7% wszystkich wydatków, a obecnie gospodarstwo domowe przeznacza na żywność i napoje bezalkoholowe 23% wszystkich wydatków. -
Dziś
Co czwarta pieczarka
w Europie jest z Polski.
-
Kiedyś
Ziemniaki były zdecydowanie bardziej popularne
Znacznie większą popularnością niż obecnie cieszyły się w Polsce ziemianki – zasadzono je na obszarze 2,2 mln ha (12% gruntów ornych). W 2017 r. powierzchnia upraw ziemniaka wyniosła 321 tys. ha (zaledwie 2,4% gruntów ornych).
-
Dziś
Polska jest jednym z największych producentów gęsiny w Europie.
-
Kiedyś
Ponad tysiąc gorzelni
Przemysł spożywczy był jednym z podstawowych działów przetwórstwa przemysłowego w Polsce. W 1922 r. działało 1202 gorzelni zatrudniających ponad 7 tys. osób i produkujących ponad 88 mln litrów spirytusu.
-
Dziś
Bank finansuje co czwartą szklankę polskiego soku jabłkowego.
-
Kiedyś
Hiperinflacja połykała wynagrodzenia
W styczniu 1923 r. dzienne wynagrodzenie rzemieślnika w Warszawie stanowiło równowartość 6,6 kg chleba bądź 12,7 l mleka lub 0,6 kg masła lub 1,9 kg wołowiny lub 72,6 kg ziemniaków. Z wydawaniem pieniędzy należało się spieszyć, gdyż panowała hiperinflacja i za miesiąc to samo dzienne wynagrodzenie wystarczało już tylko na zakup 4,2 kg chleba, 7,4 l mleka, 1,3 kg wołowiny lub 29,4 kg ziemniaków.
-
Dziś
Stany Zjednoczone są głównym odbiorcą mięsa wieprzowego eksportowanego w Polsce.
-
Kiedyś
Wołowina podstawowym mięsem w żywieniu
W 1927 r. najczęściej spożywanym mięsem w rodzinach robotniczych była wołowina, która stanowiła 2/3 konsumowanego mięsa ogółem. Jedna osoba rocznie spożywała 12,3 kg wołowiny, 4,4 kg wieprzowiny i tylko 0,3 kg drobiu. Obecnie drób stanowi podstawę wyboru mięs do konsumpcji i jedna osoba spożywa rocznie 16,8 kg mięsa drobiowego, 14,0 kg wieprzowiny i zaledwie ok. 1 kg wołowiny.
-
Dziś
Polska jest pierwszym eksporterem na świecie mrożonych truskawek.
-
Kiedyś
Pogłowie koni ponad 17 razy większe niż obecnie
Po odzyskaniu niepodległości pogłowie koni wynosiło 3,2 mln sztuk (1921 r.). To aż 17 razy więcej niż w 2017 r.
-
Dziś
Co dziesiąta kostka masła wyprodukowana w UE pochodzi z Polski.
-
Kiedyś
Na polach królowało żyto
Tuż po I wojnie światowej najważniejszą uprawą było żyto. Powierzchnia upraw w sezonie 1921/1922 wyniosła 4,5 mln ha – tj. 25% powierzchni gruntów ornych w Polsce. Obecnie najbardziej popularna pszenica plasowała się wówczas na czwartym miejscu z areałem nieco pow. 1 mln ha.
-
Dziś
Polska jest pierwszym producentem jabłek w UE.
-
Kiedyś
Blisko 250 browarów
Na początku lat dwudziestych działało 247 browarów, zatrudniających 6,3 tys. osób, produkujących 1,84 mln hl piwa. Dla porównania – obecna produkcja piwa w Polsce to ok. 40 mln hl.
-
Dziś
Co drugi kurczak brojler hodowany w Polsce jest przeznaczony na eksport.
-
Kiedyś
Cukrownie zatrudniały 36 tys. osób
Cukrownie i rafinerie cukru były gałęzią przemysłu spożywczego zatrudniającą w 70 zakładach najwięcej osób w Polsce - aż 36 tys.. Produkcja cukru surowego (w sezonie 1922/1923) wyniosła 315 tys. t., natomiast w 2017 r. osiemnaście zakładów, zatrudniających 3,3 tys. osób wyprodukowało 2,3 mln t cukru białego.
-
Dziś
Polska jest jednym z największych eksporterów przetworów rybnych na świecie.
-
Kiedyś
Żyto o 35% tańsze od pszenicy
W drugiej połowie 1922 r. średnia cena zbytu żyta była o 35% niższa od ceny pszenicy. W styczniu 1923 r. rolnik, aby kupić jedną krowę musiał sprzedać 1,4 t. żyta. Dziś na ten sam zakup potrzebuje sprzedać 5,5 t. żyta.
-
Dziś
Polska jest drugim co do wielkości producentem indyka w Europie.
-
Kiedyś
Najwięcej przeznaczano na pieczywo i mąkę
W strukturze wydatków na żywność dominowały wydatki na pieczywo i mąkę (31,2 proc. wszystkich wydatków na ten cel), następnie na mięso i ryby (16,3 proc. wydatków na żywność), a w trzeciej kolejności na tłuszcze (bez masła, 11 proc.). Wydatki na mleko to 8 proc., na ziemniaki i cukier po 6 proc.
-
Dziś
Polska jest drugim co do wielkości eksporterem mięsa drobiowego w Europie.
-
Kiedyś
Chleb i ziemniaki podstawą diety
W 1927 r. jedna osoba w rodzinach robotniczych spożywała 104 kg chleba i 175 kg ziemniaków rocznie. Współcześnie jest to ok. 40 kg pieczywa i 38 kg ziemniaków. Większe było również spożycie mleka pitnego – 52 l. rocznie na osobę, podczas gdy w 2017 r. było to 36 litrów.
-
Dziś
Polska jest drugim na świecie eksporterem koncentratu soku jabłkowego.
![]() |
BNP Paribas Bank Polska S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Kasprzaka 10/16, 01-211 Warszawa, zarejestrowany w rejestrze przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod nr. KRS 0000011571, posiadający NIP 526-10-08-546 oraz kapitał zakładowy w wysokości 147 418 918 zł, w całości wpłacony. |
Nota prawna © BNP Paribas 2019 |