Najczęściej poszukiwane

 
 

Rynek drobiu w Polsce – jaki był 2017 r. i co czeka producentów w 2018 r.?

02/01/2018

Rok 2017 na rynku drobiu rozpoczął się bardzo burzliwie, głównie ze względu na rozprzestrzenianie się grypy ptaków na terenie kolejnych województw Polski. Wystąpienie tej choroby skutkowało wprowadzeniem ograniczeń w eksporcie, a nawet zamknięciem niektórych rynków. Taka sytuacja negatywnie odbiła się na wynikach handlowych.

Jak wynika z danych MRiRW w okresie I-IX 2017 r. z Polski wyeksportowano 818,8 tys. t mięsa i podrobów drobiowych, czyli o 10% więcej r/r. Warto jednak zauważyć, że w analogicznym okresie 2016 r. wzrost ten był o 7 p.p. większy. Po blisko 13-procentowym wzroście produkcji w 2016 r. (dane IERiGŻ), w 2017 r. mogliśmy obserwować jego wyraźne wyhamowanie - do 8%.

Według danych MRiRW przeciętnie w 2017 r. (bez ostatnich 2 tyg. grudnia) kurczęta brojlery skupowano po 3,32 zł/kg, czyli na porównywalnym poziomie do poprzedniego roku. Warto jednak zaznaczyć, że w czwartym kwartale 2017 r., kiedy to zazwyczaj obserwowany jest sezonowy spadek cen, ceny skupu kurcząt brojlerów pozostały na stabilnym poziomie. Sprzyjał temu m.in. większy popyt importowy ze strony unijnych kontrahentów, będący konsekwencją mniejszych dostaw spoza UE. Jak wynika z danych Eurostat, w okresie I-IX 2017 r. do UE zaimportowano 112,5 tys. t mięsa i podrobów drobiowych, czyli o 8% mniej r/r. Największy spadek zanotowano w przypadku dostaw z Brazylii, skąd unijni importerzy zakupili 48,2 tys. t tych produktów, czyli aż o 32% mniej r/r.

Eksport jest bardzo ważnym czynnikiem kształtowania się cen na rynku krajowym, jednak nadal większość, bo około 60%, produkowanego w Polsce mięsa drobiowego przeznaczana jest do konsumpcji krajowej, a ta wzrasta. Jeszcze w 2013 r. przeciętne spożycie mięsa drobiowego w naszym kraju wynosiło 26,5 kg/os., natomiast w 2017 r. było to już około 30 kg/os. (IERiGŻ). Warto dodać, że wzrost spożycia mięsa drobiowego wynika nie tylko ze zmiany preferencji żywieniowych Polaków, ale również z uwagi na fakt, że ten gatunek mięsa jest tańszy niż chociażby mięso czerwone. W 2017 r. przeciętna relacja cen skupu kurcząt brojlerów do cen trzody chlewnej wyniosła 0,64, wobec 0,70 w 2016 r., co oznacza, że średnio mięso drobiowe potaniało w stosunku do mięsa wieprzowego o blisko 9%.

Oczekujemy, że w 2018 r. sektor drobiarski w Polsce nadal będzie się rozwijał, jednak w mniej dynamicznym tempie, niż miało to miejsce w ciągu ostatnich 5 lat. Biorąc pod uwagę czynniki fundamentalne trudno spodziewać się wzrostu cen skupu. Ponadto, w rozpoczynającym się 2018 r. sektor drobiarski będzie musiał zmierzyć się z wieloma wyzwaniami, jak chociażby proponowane zmiany prawne (m.in. zakaz uboju rytualnego, zakaz stosowania pasz GMO), zmiany preferencji konsumentów (m.in. nacisk na poprawę dobrostanu zwierząt, patriotyzm konsumencki), a także coraz silniejsza konkurencja kosztowa ze strony pozaunijnych producentów drobiu. Nie można wykluczyć również powrotu grypy ptaków.

Tekst pochodzi z AGRO Tygodnia nr 525 (2 stycznia 2018 r.)

Kliknij tutaj, aby przeczytać cały Agro Tydzień. Otwiera się w nowym oknie.

Przejdź do wszystkich artykułów z Agro Tygodnia. Otwiera się w nowym oknie.

W naszym serwisie stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowania serwisu do preferencji użytkownika. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym lub ich usunięcie możliwe jest w po właściwym skonfigurowaniu ustawień przeglądarki internetowej. Więcej o blokowaniu i usuwaniu plików cookies znajdziesz w Polityce prywatności. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.

We use cookies on our website, which are saved to the hard drive of the user’s terminal device to help you navigate and customize the site to your preferences. For more information about cookies, see Privacy Policy. Disabling on or deleting cookies from the terminal device is possible after the web browser settings have been properly configured. For more information about blocking and deleting cookies, see Privacy Policy. Disabling the option to save cookies may make it difficult or impossible to use certain features of the Website. If you do not change your web browser settings to settings that disable saving of cookies, you agree to have them saved.