Najczęściej poszukiwane

 
 

Sery dojrzewające w UE najdroższe od blisko trzech lat

08/08/2017

Według danych Komisji Europejskiej w lipcu 2017 r. w porównaniu z czerwcem br. ceny zbytu podstawowych serów dojrzewających wzrosły. Notowany poziom cen był najwyższy od sierpnia 2014 r. czyli od pierwszego miesiąca po wprowadzeniu rosyjskiego embarga.

W lipcu br. średnia cena zbytu serów Cheddar w UE wyniosła 358 EUR/100 kg i była o 1,6% wyższa od notowanej w czerwcu br. Za sery Edam producenci w UE otrzymywali średnio 337 EUR/100 kg, o 4,5% więcej niż w poprzednim miesiącu. Cena zbytu serów Gouda były o 3,8% wyższe i kształtowały się na poziomie 329 EUR/100 kg. Obserwowana w obecnym roku dynamika wzrostu cen serów w lipcu była nieco wyższa niż średnia w ostatnich pięciu latach.

Poziom cen serów dojrzewających w  UE w lipcu br. był również znacząco wyższy niż w przed rokiem. Ceny serów Cheddar były o 35% wyższe niż w lipcu 2016 r., serów Edam o 41%, a Gouda o 43%. Ostatni raz, wyższy poziom cen serów w UE notowano w sierpniu 2014 r. kiedy to za sery Cheddar płacono przeciętnie 380, za Edam 332, a za Goudę 335 EUR/100 kg.

W Polsce, wg danych MRiRW w lipcu br. w relacji do czerwca średnia cena zbytu serów Edam wzrosła o 1,6%, Gouda o 1,7% a Cheddar o 5,7%. W relacji rocznej ceny serów wzrosły w mniejszym stopniu niż średnio w UE. W lipcu br. ceny tych serów były odpowiednio o 30, 32 i 28% wyższe niż w lipcu ub.r.

Rosnący eksport wspiera ceny

Jednym z kluczowych czynników, obok spadku podaży mleka w UE oraz utrzymującego się popytu wewnętrznego na sery dojrzewające w UE, wpływających na ceny jest rosnący eksport. Według danych KE w pierwszych pięciu miesiącach br. ze Wspólnoty wyeksportowano 214 tys. t serów dojrzewających, tj. o 4,8% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem i o 1,2% więcej niż w okresie I-V 2014 r. kiedy to nie obowiązywało jeszcze rosyjskie embargo.

Największy wolumen przyrostu eksportu serów dojrzewających do krajów poza UE odnotowano w przypadku Holandii, o 5,7 tys. t (o 12%). Z Niemiec na rynki pozawspólnotowe sprzedano o 5,6% (22%) więcej serów dojrzewających niż w pierwszych pięciu miesiącach 2016 r., a z Włoch o 2,0 tys. t (9%). Na czwartym miejscu, pod względem przyrostu eksportu serów dojrzewających na rynku krajów trzecich była Polska, skąd sprzedano o 1,3 tys. t (19%) więcej niż przed rokiem. Warto natomiast zauważyć, że w przypadku Wielkiej Brytanii eksport ten obniżył się o 4,0 tys. t (32%).

Należy również przypomnieć, że wg najbardziej aktualnych prognoz KE (z lipca 2017 r.) eksport serów z UE w latach 2017-2018 ma rozwijać się w tempie 6-7% rocznie. Przewidywany jest również wzrost spożycia wewnętrznego w tym okresie w tempie o 1,3-1,4% rocznie. Zatem produkcja serów w najbliższych miesiącach może być opłacalnym kierunkiem przetwórstwa mleka.

Tekst pochodzi z Agro Tygodnia nr 505 (8 sierpnia 2017 r.)

Kliknij tutaj, aby przeczytać cały Agro Tydzień. Otwiera się w nowym oknie.

Przejdź do wszystkich artykułów z Agro Tygodnia. Otwiera się w nowym oknie.